Drets

Pel que fa a l'associació de professionals del dret, vegeu Drets (associació).

Els Drets són principis jurídics, socials o ètics de la llibertat, és a dir, els drets són les regles fonamentals normatives sobre el que està permès de persones o deguts a les persones, d'acord amb algun sistema jurídic, la convenció social, o la teoria ètica. Els drets són d'importància essencial en disciplines com el dret i l'ètica, sobretot les teories de la justícia i la deontologia. Els drets sovint es consideren fonamentals per a la civilització, sent considerat com a pilars establerts de la societat i la cultura i la història dels conflictes socials es poden trobar en la història de cada dret i el seu desenvolupament.

Hi ha diverses concepcions sobre els drets. Així, el Jusnaturalisme considera que els drets venen donats pel Dret Natural,[1] és a dir, un conjunt de principis de justícia eterns, en moltes ocasions vinculats a la divinitat. Existeix una altra concepció com el Positivisme Jurídic que planteja que els éssers humans tenim els drets reconeguts de forma legal, sense que hi hagi cap Dret Natural del qual emanin els drets individuals.[2] [3]

  1. Simon, Yves R. La tradición de la ley natural: Reflexiones de un filósofo (en castellà). Ediciones Olejnik, 2024-04-18. ISBN 978-956-392-461-9. 
  2. Rebollo Delgado i Pais Rodríguez, 2004, p. 93.
  3. Terol, Cosme Gutierrez; Campos, Teresa Menor; Jiménez, Cristóbal Aguilar; Rus, César; García-Durán, Pedro. Ciutadania I drets humans. Editilde, S.L., 2008-06. ISBN 978-84-96976-14-6. 

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by razib.in